Испанската прокуратура за борба с корупцията ще поеме разследването на предполагаеми плащания, извършени от Барселона на компания, собственост на вицепрезидента на съдийската комисия в онзи момент, с цел да се повлияе на резултатите от мачовете, каза главният прокурор. Главният прокурор Алваро Гарсия Ортис нареди случаят да бъде прехвърлен на най-висше ниво поради сериозното естество на обвиненията, които, ако бъдат доказани, биха могли да представляват корупционни престъпления.

Висшият спортен съвет в Испания и Реал Мадрид се присъединиха към жалбата, подадена в петък от прокурорите срещу Барселона и двама от бившите президенти на клуба от Ла Лига Джосеп Бартомеу и Сандро Росел за евентуални плащания на повече от 7.3 милиона евро от 2001 до 2018 година на фирми, собственост на Хосе Мария Енрикес Негрейра. Висшият спортен съвет, който е отдел на испанското Министерство на културата и спорта и основен спортен орган на испанското правителство, се присъединява към делото като частен обвинител. 

Негреира беше вицепрезидент на Съдийската комисия на испанската футболна асоциация от 1993 до 2018 година при тогавашния президент Викториано Санчес Арминио. Прокурорите твърдят, че според тайно споразумение и "в замяна на пари", Негреира е облагодетелствал Барселона "в решения, взети от съдиите в мачовете, изиграни от клуба, както и в резултатите от различни турнири". 

Високопоставен служител на Барселона каза пред "Ройтерс" в петък, че клубът е очаквал жалбата на прокуратурата и я описа като "нищо повече от абсолютно предварителна разследваща хипотеза". Той добави, че клубът "ще сътрудничи изцяло на разследването с всички необходими средства" и "повтаря, че никога не са купували съдия, нито са се опитвали да повлияят на решенията на длъжностно лице".

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages