Българска федерация по Волейбол (БФВ) продължава представянето на кандидатите за нов Управителен съвет. Изборът ще бъде направен по време на Общото събрание, насрочено за 24 март. До всеки от 28-те кандидати бе изпратен набор от едни и същи въпроси. Всички отговори от кандидатите са получени по електронна поща. БФВ публикува получените отговори без каквато и да редакционна намеса (стилистична или граматична).

Ето и интервюто с Ивайло Константинов:

- Какво Ви мотивира да се кандидатирате за член на Управителния съвет на БФ Волейбол?

- Волейболът е един от най- успешните колективни спортове в България, с широка популярност и установени традиции. Управителният съвет на БФВ е оперативният орган, носещ пряката отговорност за цялостната организация и пълноценната реализация на талантите ни. Мисля, че мога да бъда полезен при вземането на трудни и непопулярни решения, да нося отговорност за същите, както и да бъда един от гарантите за почтеността им.

- Ако трябва да дадете отговор на въпрос на делегатите, на хората от клубовете – защо е в полза на волейбола да изберат Вас за член на Управителния съвет, какъв би бил той?

- Имам повече от 20-годишен опит в управлението на клубно ниво и почти толкова като част от УС на БФВ. Винаги съм бил част от авангарда на прогреса на този спорт в България и ще продължа да го правя, независимо от каква позиция. Убеден съм, че има и много по-знаещи, можещи и достойни хора сред кандидатите за членове на УС и в никой случай, не мога да изтъкна свое преимущество пред тях.

- Кои са най-силните Ви качества?

- Мисля, че не е редно на този въпрос да отговоря аз. Не ми е в стила да се самоизтъквам.

- Ще успеете ли да отделяте достатъчно време спрямо другите Ви важни ангажименти, за да се реализира успешно проектът за много по-активен и по-оперативен Управителен съвет, в който всеки член да бъде отдаден напълно и да допринася максимално с експертиза, контакти или възможности за развитието на българския волейбол? 

- Имал съм периоди на пълна отдаденост на тази кауза, както и такива с по-пасивно присъствие. Мисля, че функциите и активността на всеки един от членовете на УС не трябва да се самоопределят, а да бъдат коректно разпределени от управителното тяло и всеки един от нас да има съответните права, цели и отговорности. В такъв порядък, мисля, че не само аз, но всеки един от кандидатите, ще даде всичко от себе си, за да изпълни поставената му задача и постигне колективната цел.

- Каква е Вашата лична мисия във волейбола?

- Мисля, че националният ни потенциал във волейбола е много по-голям от показания и моята лична мисия е да допринеса за реализацията му в най-голяма степен.

- Кое е най-важното нещо, което и в момента правите в името на волейбола?

- Финансова, управленска и институционална подкрепа.

- Коя тема би била приоритетна за вас като член на Управителния съвет?

- Имам няколко приоритета: прозрачност, диалогичност, финансова обезпеченост, детско- юношески волейбол, национални отбори.

- Какво е първото нещо, което бихте направили като член на Управителния съвет?

- Аз бях член на УС и Вицепрезидент на БФВ и до момента. На предния въпрос ви отговорих кои са моите приоритети и не мисля да ги променям, ако бъда преизбран.

- Какво очаквате да постигнете в краткосрочен план - една година, и съответно - в дългосрочен?

- В краткосрочен план ми се ще да видим едни мотивирани, отдадени на националната кауза и фланелка спортисти. В дългосрочен - едни финансово и материално обезпечени клубове и мачове, организирани и посещавани по подобие на водещите европейски първенства.

- Следейки работата на БФВолейбол, какво Ви харесва и какво мислите, че трябва да се подобри?

- Мисля, че последният УС направи няколко решителни крачки в посока прозрачност, финансова обезпеченост и цялостна организация на първенствата. Това, с което не се справихме, е мотивацията на част от състезателите в Националните отбори и многото компромиси.

- Кои аспекти на българския волейбол най-спешно трябва да се променят в положителна посока? 

- И по-горе го казах, че мотивацията на националните ни гарнитури ще бъде краткосрочната ми цел.

- Доколко модерният поглед и използването на технологиите за развитие са важни за Вас в съчетание с нужния управленски опит?

- Задавате ми отговор!