Тази вечер в Евролигата ще стане много горещо, защото на паркета в "Двореца на мира и приятелството" един срещу друг ще излязат два водачите във временното класиране на турнира - Олимпиакос и Барселона. Гръцкият гранд с Александър Везенков в състава си посреща Барселона на най-скъпоплатения баскетболист в Европа Никола Миротич в директен дуел за челните позиции в редовния сезон. Срещата е част от 27-ия кръг и започва от 21:00 часа.

A top-tier battle in 🇬🇷 tonight

Both teams are 18-8 👀@olympiacosbc vs @FCBbasket pic.twitter.com/w62AlbOr9y

— Turkish Airlines EuroLeague (@EuroLeague) March 7, 2023

И двата отбора разполагат с еднакъв баланс преди началото на двубоя - по 18 победи и 8 загуби. "Каталунците" се възползваха от поражението на Олимипакос от Олимпия Милано през миналата седмица с 62:83 и по този начин успяха да настигнат прекия си конкурент за водачеството, след като преди това бяха надиграли Жалгирис с 93:74. Иначе и двата отбора в момента имат по една загуба повече от лидера в таблицата Реал Мадрид, който е №1 с актив от 18-7.

Олимпиакос и Барселона ще премерят сили за втори път през настоящия сезон. Гигантите на европейския баскетбол се сблъскаха още в първия кръг на Евролигата, когато победата отиде за Александър Везенков и компания с 80:70 в "Палау Блауграна". Тогава българският национал постави начало на фантастичния си сезон с 20 точки и 7 борби. В срещата обаче участие не взе голямата звезда на Барса Никола Миротич, който все още лекуваше контузия.

Преди битката Барселона се намира в серия от пет поредни победи в Евролигата, а Миротич започва все повече да се завръща към най-добрата си форма. Той отбеляза върховите си за сезона 28 точки срещу Жалгирис през миналата седмица. Крилото ще има нелеката задача да опонира пряко на звездата на Олимпиакос Везенков, който също е под пара. Само преди няколко дни лидерът на "червено-белите" постави нов рекорд в кариерата си, след като реализира 33 точки в коша на Колосос Родос в среща от гръцкото първенство.

Снимки: Imago