Новак Джокович няма да участва на турнира по тенис на твърда настилка от сериите "Мастърс 1000" в Индиън Уелс, САЩ. Лидерът в световната ранглиста не може да влезе в САЩ неваксиниран и пропуска събитието в щата Калифорния, което започва в сряда и ще продължи до 19 март.

Сенатор Рик Скот обяви в Туитър, че от Вътрешна сигурност са отхвърлили искането на сърбина да пътува до САЩ без да има поставена ваксина против Ковид-19. Това означава, че Джокович няма да играе и на турнира в Маями от 19 март до 2 април.

Извънредното положение в САЩ, свързано с Ковид-19, трябва да приключи на 11 май 2023 година. След тази дата чуждестранни граждани ще могат да влизат в страната без да са ваксинирани.

22-кратният шампион от турнирите от Големия шлем Новак Джокович достигна до полуфиналите в Дубай в края на миналата седмица, но загуби срещу руснака Даниил Медведев.

Николоз Басилашвили от Грузия влезе в жребия за основната схема на Индиън Уелс.

При настоящата ситуация Джокович не отговаря на критериите за допускане на чужденци на територията на Съединените щати, въпреки че получи подкрепа от тенис асоциацията на САЩ и организаторите на Откритото първенство на САЩ.