Германецът Александър Зверев и руснакът Андрей Рубльов се класираха за четвъртфиналите на турнира от сериите АТП 500 в Дубай с награден фонд от 2 855 495 щатски долара.

Олимпийският шампион Зверев, който е поставен под номер 7 в схемата, надделя със 7:5, 6:4 над австралиеца Кристофър О'Конъл за точно 80 минути игра. Той наниза 11 аса в мача и не допусна нито един пробив, като освен това направи и 30 печеливши удара срещу само 10 непредизвикани грешки.

При това ниво на игра на германеца 92-рият в световната ранглиста О'Конъл нямаше особени шансове. Австралиецът спечели всичко на всичко само седем точки при сервис на Зверев в целия мач и логично в крайна сметка загуби.

За място на полуфиналите Зверев ще играе с Лоренцо Сонего. Италианецът поднесе една от изненадите на деня и отстрани четвъртия в схемата Феликс Оже-Алиасим от Канада след 7:6(4), 6:4.

Също като Зверев, Сонего беше много солиден на свой сервис и загуби само осем точки от 56 разигравания при свое подаване. Той измъкна първия сет след тайбрек със 7:4 точки, а във втория сет реализира единствения пробив в мача в седмия гейм, за да поведе с 4:3.

С успеха си Сонего записа първа победа над Оже-Алиасим в кариерата си и взе реванш за загубата от канадеца на турнира в Ротердам преди две седмици.

Малко чудо сътвори поставеният под номер 2 Андрей Рубльов. Руснакът спаси пет последователни мачбола във втория сет на двубоя с испанеца Алехандро Давидович Фокина и в крайна сметка го спечели след 1:6, 7:6(6), 7:6(3).

Рубльов губеше с 1:6 точки в тайбрека на втория сет, но по някакъв начин успя да запише седем поредни разигравания на сметката си и да изравни сетовете.

В третия руснакът и испанецът отново стигнаха до тайбрек. Този път с 6:1 точки поведе Рубльов, който обаче не допусна обрат.

Save 5 match points in a row? Rublev sorts it in the second set tiebreak 😮‍💨⁰
The defending champion advances in Dubai, taking the win against Davidovich Fokina after a three set thriller 💪@ddftennis | #DDFTennis pic.twitter.com/dXsWeRbux6

— ATP Tour (@atptour) March 1, 2023

На четвъртфиналите водачът в долната на половина на схемата ще срещне Ботик ван де Зандсхулп от Нидерландия, който спечели с 3:6, 6:3, 6:3 срещу шведа Микаел Имер.