Френската футболна легенда Жюст Фонтен почина на 89-годишна възраст, съобщават световните медии.

Бившият футболист е известен с рекордните си 13 гола в шест мача на Световното първенство през 1958 г. в Швеция. Подвигът му на Мондиала, където Франция в крайна сметка губи на полуфинала от Бразилия, поставя Фонтен на четвърто място в списъка на голмайсторите на световните първенства за всички времена.

След Мирослав Клозе, бразилецът Роналдо и Герд Мюлер, французинът е наравно по голове с Лионел Меси, въпреки че аржентинецът е изиграл 20 мача повече на световното първенство.

Légende du football français, l'ancien attaquant de Reims et des Bleus Just Fontaine est mort à l'âge de 89 ans. https://t.co/0eduzebs7r pic.twitter.com/OmHJBDegP6

— L'ÉQUIPE (@lequipe) March 1, 2023

Фонтен е роден през 1933 г. в Мароко, като прави име в УСМ Казабланка и след това се наслаждава на плодотворни периоди в Ница, където вкарва 42 гола в 69 участия за клуба, и Реймс, като отбелязва 122 гола в 131 мача. 

Той има и 30 гола в само 21 мача за френския национален отбор. Последната му среща за Франция е именно срещу България - при победата на "петлите" с 3:0 през 1960 г. в квалификационната група за Мондиал 1962 в Чили. За съжаление кариерата му е прекъсната от контузии, като Фонтен прекратява кариерата си едва на 28-годишна възраст.

Това обаче не попречи на френската легенда да остави своя отпечатък върху играта, тъй като той има и мениджърски престои начело на Франция, Люшон, ПСЖ, Тулуза и Мароко. Той извежда "атласките лъвове"  до третото място на Купата на африканските нации през 1980 г.

Une légende nous a quittés. Just Fontaine est décédé à 89 ans.

Il détient toujours le record de buts marqués lors d’une seule Coupe du Monde avec 13 réalisations en 1958. pic.twitter.com/J29B43UL1x

— CANAL+ Foot (@CanalplusFoot) March 1, 2023

През 2004 г. Фонтен е обявен от покойния Крал на футбола Пеле за един от 125-те най-велики живи футболисти, а през 2003 г. е избран и за най-добър играч на Франция за последните 50 години от Френската футболна федерация по време на юбилейните награди на УЕФА. 

Наследството му не се ограничава само с успехите на терена и през 1961 г. заедно с Юджийн Н'Жо Леа той основава Националния съюз на професионалните футболисти във Франция.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe