Носителят на 22 титли от “Големия шлем” Новак Джокович заяви, че завръщането му на върха в световната ранглиста е голямо постижение след година на сътресения. Тази седмица беше рекордната 378-ма за него като номер 1, изпреварвайки Щефи Граф.

Както е известно, през 2022 той не беше допуснат до участие на Australian Open и US Open, защото не е ваксиниран срещу коронавирус. 

Поради тази причина той не присъства и на цели четири турнира от сериите “Мастърс”, а и бе лишен от 2000 точки за триумфа си на “Уимбълдън” заради решение на АТР, провокирано от забраната на Кралската тенис асоциация на Великобритания да допусне руски тенисисти.

"Мисля, че това са най-малкото точки, които съм имал като номер 1 в света. Случва се", каза Джокович след победата си над Томаш Махач (Чехия) в Дубай снощи. Това не се дължи само на обстоятелства около мен, пропуснатите няколко турнира от Големия шлем и всичко, което се случи миналата година, но също така и на другите играчи.

Някои пропуснаха турнири от Шлема поради контузии, някои нямат постоянство. Предполагам, че това прави постижението по-голямо, поне в очите на моя щаб и в моите очи. Изключително съм горд. Работя много усърдно, колкото всеки друг. Наистина съм отдаден на спорта и се старая", добави Джокович.

Сърбинът е на върха в ранглистата за 378-а седмица, подобрявайки рекорда на Щефи Граф (Германия) от 377 седмици. Но той каза още, че по-млади играчи като Карлос Алкарас и Стефанос Циципас в крайна сметка ще го настигнат.

"Тези момчета играят постоянно на високо ниво, участват в много турнири. Аз не играя толкова много и не планирам да играя толкова седмици, колкото те. В крайна сметка те ще станат номер 1, тогава ще си го върна, след което те ще го заемат. Ще се въртим в кръг", заяви Джокович.