Тя е само на 25 години, а вече е двукратна световна шампионка със Сърбия от 2018 и 2022 година.

Тияна Бошшкович премина едва на 17 години от Партизан (Белград) в Еджзаджъбашъ Дайнавит (Истанбул) през 2015 година, а сега турския гранд я направи най-високоплатената волейболистка в света.

Тияна Бошкович подписа договор за още 2 години с Еджзаджъбашъ Дайнавит (Истанбул) за общо 2 900 000 евро, по 1 450 000 евро на сезон по информация на турския волейболен сайт - voleybolmagazin.

View this post on Instagram

A post shared by Voleybol Magazin (@voleybolmagazin)

За подписа на сръбския диагонал претендираха всички силни италиански отбори и друг турски гранд Вакъфбанк, който търсеше заместничка на италианката Паола Егону.

Вероятно, точно заради това Еджзаджъбашъ предложи този договор и започна преговорите.

View this post on Instagram

A post shared by 𝘍𝘢𝘯𝘱𝘢𝘨𝘦 𝘰𝘧 𝘛𝘪𝘫𝘢𝘯𝘢 𝘉𝘰š𝘬𝘰𝘷𝘪ć 🇧🇷 (@cotibosko)

Така най-добрата волейболистка на Евроволей 2017 и Евроволей 2019 и двукратна световна шампионка (2018, 2022) се съгласи да остане в клуба, в който играе от 2015 година.

Както съобщава Volley News, тя е подписала договор по схемата 1+1 години.

С Бошкович Еджзаджъбашъ все още нито веднъж не е печелила шампионата на Турция или Шампионската лига. Еджзаджъбашъ и Тияна Бошкович са печелили заедно само Световното клубно първенство през 2016 година. Турският гранд обаче не желае да се раздели с капитанът си, защото покрай нея може да изградят шампионски състав.

Освен Бошкович, договори с Еджзаджъбашъ за сезон 2023/24 имат посрещачките Ирина Воронкова и Ханде Баладън, а също така и централната блокировачка от Тринидад и Тобаго Шинед Джек-Къзъл, която се ожени за турски волейболист и прие турско гражданство. Близки до преминаване в гранда от Истанбул са още сръбската централна блокировачка Йована Стеванович и канадската посрещачка на Конеляно Алекса Грей.

🟠⚪️ Eczacıbaşı Dynavit, Alexa Gray ile prensipte tamam!

🔗 https://t.co/3WwMIh4Sam pic.twitter.com/jSDOeCxbWm

— Voleybol Magazin (@voleybolmagazin) February 17, 2023

Еджзаджъбашъ правят страхотен сезон: 17 поредни победи от старта на първенството в Турция, а също така в Шампионската лига постигнаха 6 победи от 6 мача в груповата фаза.

Само на клубния Мондиал в Анкара отборът допусна неуспех от Вакъфбанк на полуфинала с 1:3 и спечели само бронза.

Бошкович в турската лига реализира по 6,52 точки на гейм, като изпреварва по този показател Паола Егону (6,18). Тъмнокожата италианска националка подписа договор преди началото на сезона с Вакъфбанк на стойност 1,2 милиона евро.

Официалните данни за заплатите във волейбола са изключително малко, но най-вероятно новият контракт на Тияна Бошкович е по-голям от този, който през 2018 година Вакъвфанк подписа с китайката Тън Чжу за 1,35 милиона евро.

Така, Бошкович се приближи изключително близко до най-високоплатения волейболист в света - Вилфредо Леон. През януари 2022 година той продължи контракта си с италианския Перуджа до края на сезон 2024/25 и така ще получава по 1,5 милиона на година.

Паола Егону, най-вероятно, ще се върне в Суперлигата на Италиия. Последните слухове я пращат в тима на Веро Волей (Милано). Както потвърждава турският сайт Volleybol Magazin, Вакъфбанк вече е намерил заместничка на Егону. Клубът от Истанбул е постигнал принципна договорка с кубинката с турски паспорт Мелиса Варгас, който сега играе за Фенербахче и е съотборничка на Христина Вучкова.

По информация на руския сайт “БО Спорт”, руската посрещачка на Фенербахче Арина Федоровцева заработва около 350 000 на сезон. Това е по договорът, който приключва в края на сезона. При преподписване на следващ контракт, то тя може да разчита на значително увеличение.

Сега най-високоплатената руска волейболистка е Наталия Гончарова – живата легенда на московското Динамо. Според няколко източника и “БО Спорт”, то тя печели по около $ 1 000 000 (940 000 евро) на сезон.

Бразилски издания съобщиха, че Наталия Перейра заработва по 700 000 евро в Русия.

Със сериозен договор в Русия ще играе звездата на националния отбор на Турция Ебрар Каракурт, която наскоро подписа договор с шампиона Локомотив (Калининград). Турските издания първоначално написаха, че контрактът й ще на стойност $800 00 (753 000). По-късно в италианската преса се появи информация, че сумата е 450 000.