Селекционерът на женския национален отбор на България по баскетбол Стефан Михайлов говори след поражението от европейския шампион Сърбия със 76:102 в последния мач на тима от квалификациите за ЕвроБаскет 2023. “Лъвиците” бяха равностойни на сръбкините през цялото първо полувреме, но от третата четвърт нататък първенците на Стария континент взеха нещата в свои ръце и затвориха мача в “Арена Самоков” в своя полза.

“Смятам, че показахме възможности. Видимо е, че отстъпваме физически не само на отбора на Сърбия, но и на доста тимове в Европа. Това се дължи на ред неща. Друг проблем е, че това са баскетболистки на ниво Евролига и Еврокъп, като всяка седмица имат мачове сряда-събота на такова здраво ниво с подобно темпо. При нас 9-10 момичета имат максимум един път на два месеца подобен мач. Сърбия е отбор, който е два-три месеца в годината заедно, докато ние - няколко дни. Това, върху което работихме през тези шест дни, успяхме да го покажем. Направихме добро представяне, докато бяхме физически на тяхното ниво.

Ние работихме доста добре тази седмица. Имаше възможност и момичетата да се възстановят от пътуването. Трябва да отбележим и, че сръбкините имаха мач в четвъртък и вероятно има умора след пътуването. Представянето ни в Сърбия беше катастрофално. Три или четири момичета тогава за първи път влязоха да играят в отбора. Спрямо предната година са ни напуснали четири баскетболистки. Влязоха нови момичета, а ние за една година се бяхме събрали в рамките на четири дни. Сръбският отбор през 2022-ра година имаше участие на СП и дълга лятна подготовка. Ние си бяхме събрани от улицата. Момичетата имат къде да работят и показаха, че могат да бъдат равностойни в дадени етапи - не и на отбора на Сърбия, но има тимове в Европа, на които можем да се противопоставим. Системата за ЕвроБаскет и жребия е идиотски. Ние преди него бяхме обречени. Бяхме сложени в някакви линии, където можехме да се паднем срещу Сърбия, Русия, Белгия, Франция и Испания. Това са първите пет отбора - никой друг няма шанс срещу тях, където и да играе”, заяви Михайлов.

Селекционерът на “лъвиците” е на мнение, че трябва да бъдат натурализирани поне две чуждестранни състезателки в националния отбор. Той разкри, че е имал предложения към дадени състезателки, но по една или друга причина не се е стигало до натурализиране.

“Тази квалификация завърши и отново влизаме в доста дълъг период, в който няма официални мачове. Има квалификации за ЕвроБаскет 2025, които започват в края на тази година. Това, което трябва да се направи, е задължително да се използва летният период, в който момичетата не са по клубовете, за да има подготовка. Задължително трябва да се използват тези 7-8 месеца. Не една, а две момичета чужденки трябва да се натурализират. Махнете точките на американката от Сърбия и смятайте за какво става въпрос. Мачът беше доста равностоен и през цялото време тя държеше това равностойнство - взимаше топката и вкарва, вкарва, вкарва. В един момент подаде два-три пъти и другите също вкараха. Сърбия да вземе американска баскетболистка значи е ясно, че нещо им липсва. При нас също ни липсва. Ние сме една от малкото държави, да не кажа и единствената в тази квалификация, в която играем без натурализирана баскетболистка. Аз съм имал доста предложения, но по различни причини не можа нито една от тях да бъде натурализирана. Надявам се за следващия прозорец да има такава. Оттам може да дойде подсилване и да има надграждане.

Когато се вижда, че има отношение от момичетата, показва се някакво лице, аз не виждам причина защо да не продължим да работим. Мисля, че се случи едно подновяване в състава. Имаме една баскетболистка на 30 години - всичко друго е около 25 и безкрайно млади. Трябва да се седне и да се види с федерацията, за да се вземе някаква стратегия какво трябва да се прави оттук нататък. Ако ще бъде както предните години - отборът да се събере през ноември и да тренира четири дни, за да играе срещу някой отбор, който се е подготвял цяло лято, е безсмислено и за треньори, и за играчи да се занимават с това нещо”, добави още Стефан Михайлов.

Снимки: Startphoto.bg