Постигането на мечтата да стане  №1 в световната ранглиста по тенис през миналата година е било изненада за испанеца Карлос Алкарас, а той бе категоричен, че все още има място за развитие в играта му и други аспекти, в които да расте през 2023-а. Алкарас ще стартира сезона през следващата седмица в Аржентина.

Той оглави ранглистата при мъжете през септември 2022 година след като триумфира на Откритото първенство на САЩ и остана на върха в продължение на 20 седмици преди Новак Джокович да застане начело след титлата си на Откритото първенство на Австралия в началото на тази година.

„Постигнах мечтата си, целта си много бързо. Практически за една година. Справях се колкото мога по-нормално с това“, заяви 19-годишният испанец, който в момента заема второто място в света.

„След като оглавих ранглистата, трябваше да си поставя нови цели в дългосрочен план, да продължа да се наслаждавам на играта и да напредвам, защото съм много млад и има доста неща, в които да се развивам“, добави Алкарас, цитиран от агенция „Ройтерс“.

Той призна, че се мотивира от Рафаел Надал, Роджър Федерер и Новак Джокович, които имали голям напредък и след силния старт, който са имали в първите си години.

„Да постигна мечтата си толкова бързо ме изненада. Вече свикнах, имам цел и знам къде искам да бъда и докъде искам да стигна. Това е най-важното“, добави Карлос Алкарас, който пропусна турнира от Големия шлем в Мелбърн заради контузия, а сега му предстои участие в Буенос Айрес.