Пет консорциума са заявили до този момент сериозни намерения към закупуването на Манчестър Юнайтед, съобщава пресата на Острова. Някои от тях вече дори са отправили официални предложения, а останалите се очакват в следващите дни, като настоящите собственици от семейство Глейзър са поставили краен срок за първоначалните предложения до петък следващата седмица. Очакванията са американците да искат за клуба от “Олд Трафорд” между 5 и 6 милиарда паунда, но според пресата първоначалните оферти ще са по-скоро между 4 и 5 милиарда.

За момента фаворит в наддаването изглежда английският милиардер сър Джим Ратклиф, който първи заяви официално желанието си да купи клуба. Ратклиф, който е собственик на химическия гигант “ИНЕОС”, е известен като отколешен фен на “червените дяволи”. Вчера пък стана ясно от публикации в местната преса, че той е наел две от най-големите инвестиционни банки - JP Morgan и Goldman Sachs, които да съдействат с консултантска дейност при преговорите със семейство Глейзър, а също така са се ангажирали да покрият дълга на клуба, който в момента е около 800 милиона долара.

Като друг от основните желаещи да участват в наддаването за момента се смята консорциум от Катар, който включва няколко различни човека, които са свързани с кралското семейство на страната. Въпреки това различни информации твърдят, че те все пак ще използват Насер Ал-Хелаифи, като президентът на парижани вероятно ще бъде консултант. Те също вече са заявили намеренията си пред “Рейн груп”, инвестиционната банка, която ще контролира продажбата. Същата финансова институция осъществи продажбата на Челси през миналата година.

Останалите два консорциума към този момент са от САЩ и от Саудитска Арабия, а петият кандидат все още не е разкрит. Всички те също са получили достъп до финансовите документи на Манчестър Юнайтед, с които се запознават в момента. След това също трябва да отправят оферти. 

Ключов компонент от ситуацията около евентуалната смяна на собствеността и преговорите между двете страни обаче са не само настоящите дългове на клуба, но и нуждата от спешна инвестиция в нова инфраструктура. Смята се, че евентуално обновяване на “Олд Трафорд” или построяването на нов стадион ще донесе допълнителен разход между един и два милиарда паунда.

Очакванията са офертите за закупучването на Манчестър Юнайтед да бъдат внесени до края на следващата седмица, след което да започнат разговорите между страните. Желанието на всички заинтересовани страни е да се стигне до бърза сделка, за да може клубът да влезе новите собственици да влязат в клуба до предстоящото лято.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages