Румънският плувец Давид Попович е победителят в 49-о издание на анкетата на БТА "Спортист на Балканите" за 2022 година. Единственият българин в топ 10 - баскетболистът Александър Везенков, беше класиран на осмо място. В традиционното допитване участваха националните агенции на страните от региона - БТА (България), АНА-МПА (Гърция), АДЖЕРПРЕС (Румъния), Анадолска Агенция (Турция), ТАНЮГ (Сърбия), МИНА (Черна гора), МИА (Република Северна Македония), ХИНА (Хърватия), ФЕНА (Босна и Херцеговина) и АТА (Албания).

18-годишният Попович получи 64 точки в анкетата. Той спечели световните и европейските титли на 100 и 200 метра свободен стил при мъжете, като постави и нов световен рекорд на 100 метра свободен стил.  Попович прибави още общо десет златни медала от Световното и от Европейското първенство за юноши, а по-рано през седмицата той беше определен за плувец номер 1 в Европа за сезона.

Тийнейджърът от Букурещ стана първият румънски спортист, който печели приза "Спортист на Балканите", след лекоатлетката Константина Томеску през 2008 година.

Втори с 61 точки се нареди шампионът на "Уимбълдън" и на Финалния турнир на Асоциацията на професионалните тенисисти Новак Джокович (Сърбия). Джокович е рекордьор със седем първи места в допитването на БТА.

На трето място завърши хърватският плеймейкър Лука Модрич. Победителят в анкетата през 2018 година получи 48 точки. Годината беше много успешна за Модрич, който на клубно ниво спечели Шампионската лига и титлата на Испания с Реал (Мадрид), а с националния отбор на родината си се окичи с бронзовите медали на Мондиал 2022 в Катар.

Световният шампион в зала и европейски първенец на открито на скок дължина Милтиадис Тентоглу (Гърция) се класира четвърти с 46 точки. Тентоглу спечели и сребърен медал в коронната си дисциплина на Световното първенство на открито.

Звездата на сръбския национален отбор по волейбол Тияна Бошкович е пета с 31 точки. Тя беше с ключова роля за спечелването на световната титла от Сърбия и беше избрана за най-полезен състезател (МВП) на шампионата на планетата.
 
МВП в Националната баскетболна асоциация за 2021/2022  Никола Йокич (Сърбия) е шести с 27 точки, а друга баскетболна звезда Янис Адетокунбо (Гърция) е веднага след него с 23 точки. Адетокунбо беше най-резултатен на Европейското първенство по баскетбол и беше избран в идеалния отбор на шампионата. В НБА той участва в Мача на звездите, а също така попадна и в идеалната петица за сезона на лигата, както и Йокич.

Везенков беше класиран на осмо място с 21 точки. С екипа на националния отбор на България той завърши като номер 1 в класацията по спечелени борби на Европейското първенство, а на клубно ниво Везенков се превърна в ключов играч на гръцкия гранд Олимпиакос, с който игра във Финалната четворка на Евролигата и беше избран в идеалния отбор на турнира.

Деветото място с по 20 точки разделиха европейската шампионка по плуване на 200 метра бътерфлай Лана Пудар (Босна и Херцеговина) и световният и европейски първенец по борба свободен стил в категория до 125 килограма Таха Акгюл.

Общо 38 спортисти получиха гласове в анкетата през тази година, сред които и още трима българи. Европейският шампион и световен вицешампион по борба класически стил в категория до 97 килограма Кирил Милов дели 28-о място с 5 точки, а европейската шампионка по бокс в категория до 48 килограма и Бронзова медалистка от Световното първенство за жени Севда Асенова е 31-а с 4. Европейският вицешампион по вдигане на тежести и световен рекордьор в изтласкването в категория до 97 килограма Карлос Насар остана 37-и с 1 точка.

Крайно класиране в анкетата "Спортист на Балканите 2022":
1. Давид Попович (Румъния) - плуване - 64 точки
2. Новак Джокович (Сърбия) - тенис               - 61
3. Лука Модрич (Хърватия) - футбол  - 48
4. Милтиадис Тентоглу (Гърция) - лека атлетика   - 46
5. Тияна Бошкович (Сърбия) - волейбол             - 31
6. Никола Йокич (Сърбия) - баскетбол - 27
7. Янис Адетокунбо (Гърция) - баскетбол - 23
8. Александър Везенков (България) - баскетбол   - 21
9= Лана Пудар (Босна и Херцеговина) - плуване   - 20
9= Таха Акгюл (Турция) - борба - 20
11. Сандра Перкович (Хърватия) - лека атлетика - 19
12. Ръза Каялп (Турция) - борба  - 14
13= Ивана Шпанович-Вулета (Сърбия) - лека атлетика - 10
13= Луиза Гега (Албания) - лека атлетика  - 10
13= Симона Радиш (Румъния) - гребане  - 10
13= Владимир Егоров (Северна Македония) - борба  - 10
18. Йованка Радичевич (Черна гора) - хандбал - 9
19= Антигони Дрисбиоти (Гърция) - лека атлетика - 8
19= Зелимхан Абакаров (Албания) - борба   - 8
19= Зелимхан Абакаров (Албания) - борба   - 8
19= Зелимхан Абакаров (Албания) - борба   - 8
21= Бузенас Сюрменели (Турция) - бокс - 7
21= Елина Ценгко (Гърция) - лека атлетика  - 7
21= Евангелия Вели (Албания) - вдигане на тежести - 7
21= Юсуф Нуркич (Босна и Херцеговина) - баскетбол   -  7
21= Василие Мицич (Сърбия) - баскетбол - 7
26= Адем Асил (Турция) - спортна гимнастика - 6
26= Ислам Дудаев (Aлбания) - борба - 6
28= Ерканд Керимай (Албания) - вдигане на тежести - 5
28= Кирил Милов (България) - борба - 5
28= Мария Вукович (Черна гора) - лека атлетика - 5
31= Севда Асенова (България) - бокс - 4
31= Стефан Ристовски (Северна Македония) - футбол - 4
33. Кътълин Кирилъ (Румъния) - кану - 3
37= Карлос Насар (България) - вдигане на тежести   - 1
37= Яземин Адар (Турция) - борба       -  1