Адрияно Дженев и Илиян Радулов спечелиха титлата на двойки при юношите до 18 година на турнира "Ориндж Боул" в Плантейшън, Флорида - неофициалното световно първенство по тенис за таланти от 12 до 18 години, а Дженев ще започне 2023-ра с място в топ 30 на света.

Българинът има спечелени четири титли на сингъл от турнири на Международната федерация по тенис - ITF за юноши. През тази година Дженев триумфира на турнира от втора категория в Нови Сад (Сърбия), а има и две титли на двойки от ITF за юноши. Той стана шампион на двойки и втори на сингъл на турнира от втора категория на ITF в Хасково. В интервю за сайта на Българска федерация по тенис Адрияно Дженев заяви, че успехът е специален за нето.

- Поздравления за страхотното представяне на турнирите в САЩ и Мексико. Няколко дни по-късно как оценяваш този успех?
- За мен този успех е специален, за всеки състезател е престиж да спечели "Ориндж Боул". Турнирите в Мерида (Мексико) и "Ориндж Боул" са от най-висока категория в юношеския тенис и съм горд с победите на двойки .

- Каква е оценката за цялостното ти представяне на тези турнири. Доволен ли си и съжаляваш ли за нещо?
- Като цяло съм доволен, оценям това, което постигнахме с партньора ми на двойки Илиян Радулов. Имах лошия късмет на втория ден от пристигането ми в Мексико да вдигна висока температура, болки в мускулите, отпадналост и впоследствие гнойна ангина. Наложи се да приемам антибиотици в продължение на 14 дни. Това състояние попречи за доброто ми представяне на сингъл.

- За турнирите в САЩ и Мексико беше част от тима на ITF. Помогна ли ти това и какво беше преживяването да си част от този отбор?
- Изключително щастлив съм, че бях поканен да бъда част от ITF отбора. Благодарен съм за поканата от ITF, която всъщност ми даде възможност да играя на тези турнири. Преживяването с отбора беше вълнуващо и градивно за мен.

- През тази година триумфира на турнира от втора категория в Нови Сад (Сърбия). Там ли беше най-доброто ти представяне?
- Спечелих първо място на ITF втора категория в Нови Сад, Сърбия. На турнира от втора категория в Хасково станах втори на сингъл и спечелих титлата на двойки с партньора ми Никола Зекич.

- С Илиян Радулов имате вече няколко титли на двойки. Какво е основното за тези успехи?
- С него сме приятели, тренираме заедно, познаваме играта си и разчитаме един на друг.

- Ще посрещнеш края на годината в топ 30 в света при юношите. Каква е целта ти за 2023-а?
- Целта ми за догодина е да играя турнирите от Шлемовете и да се представя добре, също J1 и JA и Фючърси.

- Къде най-много трябва да подобряваш играта си?
- Във всички аспекти от играта ми трябва да надграждам.

- Кой се грижи за подготовката ти?
- Личен треньор ми е Серафим Грозев. Подготовката ми е изцяло под негово ръководство, както и състезателната ми програма. С него работим от четири години, за което съм му изключително благодарен.

- Чувстваш ли подкрепа за това което правиш и искаш ли да благодариш на някого за тези успехи?
- Най-голяма подкрепа получавам от родителите ми, треньора ми и Българската федерация по тенис. Благодаря Ви, че стоите зад гърба ми! Надявам се да имам подкрепата на повече хора, за да вървя успешно по пътя на мечтите си!

- Ще имаш ли време за почивка по време на празниците?
- Няма да имам почивка, защото ми предстоят турнири в началото на януари.

- Каква е програмата ти за началото на следващата година?
- Ще участвам на турнир J1Traralgon и Australian Open Junior Championship.

- Какво ще пожелаеш на тенис обществеността в България за Новата година?
- Желая на всички весели и щастливи празници, да бъдат здрави и удовлетворени!

Гледай тенис на MAX с най-вълнуващите двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.