Росица Денчева завърши годината с много добро представяне на турнирите в САЩ „Ориндж Боул" и „Еди Хер". Със спечелените точки Роси дебютира в топ 100 на световната ранглиста за девойки. 15-годишната Денчева спечели през тази година три титли от турнири на ITF и дебютира в отбора за жени на България за "Били Джийн Кинг къп". 

Росица Денчева даде специално интервю за сайта на Българска федерация по тенис.

- Поздравления за доброто представяне на „Ориндж Боул" и „Еди Хер". Доволна ли си от представянето на турнирите в САЩ? 
- Да, доволна съм. Честно да си призная, нямах кой знае какви очаквания. И в двата турнира участваха изключително силни състезатели и конкуренцията и при момичетата, и при момчетата беше наистина жестока.

- И на двата турнира загуби на четвъртфиналите от бъдещата шампионка Маю Кросли (Япония). Имаше ли възможност да я победиш? 
- На първо място бих искала да подчертая, че тя е един изключително интелигентен играч, прекрасен атлет и много добър техник. Аз определено имах своите шансове, особено във втория мач, когато знаех вече какво да очаквам от нея като стил на игра. Познавах и някой нейни слаби страни. Първият сет се разви изключително равностойно в игрово и тактическо отношение. Във втория обаче не ми достигна спокойствие и търпение. Неща, върху които определено трябва да поработя занапред. Защото силите на състезателите на такива турнири вече са доста изравнени и обикновено печели играча с по-добре изградена тактика и с по-силна психика.

- Спечели три титли през тази година на сингъл от турнири на ITF за девойки. Как оценяваш представянето си? Доволна ли си и съжаляваш ли за нещо? 
- Доволна съм от постигнатото през годината. Разбира се, че можеше и повече да постигна, но няколко месеца играх със счупено при нелеп инцидент кутре на ръката. А имаше и турнири, но които съвсем малко не ми достигаше да направя по-добри резултати. Първоначално именно това малко ме смазваше психически, но после си дадох сметка, че това е знак, че трябва да се замисля какво точно ми липсва в настройката и мотивацията по време на мач, за да не се разминавам така да се каже „на косъм" от победата или спечелването на даден турнир.

- Ще посрещнеш 2023 г. в топ 100 в световната ранглиста за девойки. Каква е целта ти за следващата година? 
- Да, така е. Това беше и моята цел за тази година и се радвам, че успях все пак да я постигна, защото по едно време ми се струваше, че няма да успея. Още повече, че постигането й се случи с представянето ми на едни от най-силните турнири за юноши. За следващата година целта ми е да направя успешен дебют в турнирите от Големия шлем за девойки, а също така да започна вече по-активно да участвам в турнирите за жени.

- Едва на 15 години дебютира за националния тим на България за жени на "Били Джийн Кинг къп". Какво беше това преживяване за теб? 
- Това преживяване беше отговорно, емоционално и интересно. Контактите ми с целия отбор бяха много полезни и градивни по отношение на игра, поведение, екипност и отборен дух. Благодаря на Дора Рангелова и Валентин Димов за оказаното доверие към мен и се надявам да заслужа доверието им и за в бъдеще.

- Върху какво трябва да работиш най-много за да подобряваш играта си? 
- Тенисът е изключително труден спорт. Наричат го „шахмат в движение". Аз мисля, че даже е по-труден от шахмата, защото там ти дават много време да мислиш, а тук за части от секундата трябва да вземеш правилно и печелившо решение, да нагласиш светкавично тялото си към топката и съответно да изпълниш техничен и прецизен удар. За да постигнеш това обаче, е необходим огромен обем от работа, за да се автоматизират движенията, впоследствие да се развиват и усъвършенстват. Така че според мен трябва непрекъснато да се работи така да се каже „до втръсване" върху всички удари, да продължа с укрепването на физиката, да тренирам мисълта и емоциите си, да се науча да бъда спокойна и търпелива. Трябва да се науча да приемам, че грешките са част от играта, да не потъвам в тях, а да се концентрирам върху следващата точка. Тенисът е благоприятен в това отношение, че ако е правилна настройката ти за развитието на играта, ти се дава възможност във всеки следващ момент да поправиш грешката си. Докато при други спортове не е така. Например в художествената гимнастика – там изпуснеш ли уред, връщане назад няма. Така че обобщено бих казала – трябва да работя върху всички компоненти на играта и психиката, ако искам да се развивам и да вървя напред.

- Кой се грижи за подготовката ти в момента? 
- От няколко години неотлъчно до мен е треньорът ми по ОФП Светослав Топузов. Що се отнася до тенис подготовката, през годината за нея се грижеха Даниел Ангелов, треньори от ТК „Плевен-90", а от три месеца тренирам в ТЕАМ МАР с Пресиян Коев, Михаил Петров и Александър Пенев. Безкрайно благодаря на всички за помощта, доброто отношение и усилията, които полагат, за да вървя напред.

- Чувстваш ли подкрепа за това което правиш и искаш ли да благодариш на някого за тези успехи? 
- Разбира се, че чувствам огромна подкрепа. Тенисът е индивидуален спорт, но без подкрепата на голям екип от хора, никой не би могъл да се справи. Благодаря на Grand Slam Player Development Programme, без чиято финансова подкрепа нямаше да бъде възможно участието ми в международните турнири през годината, на БФТ, на г-н Стефан Цветков, на всички треньори, работили с мен през годината, на моя клуб ТК „Плевен-90", на д-р Мартин Иванов и неговия екип от Спорт Мед, които се грижат за моето физическо възстановяване и здравословна профилактика, на съотборници и любители в родния ми град, на моето семейство, чиято любов и опора ми дава криле в изявите. И не на последно място благодаря и на всички познати и непознати хора, които ме поздравяват, подкрепят и окуражават в социалните мрежи, което ме прави безкрайно щастлива и ме кара да се чувствам още по-отговорна и мотивирана в този спорт.

- Ще имаш ли време за почивка по време на празниците? 
- Да, ще почивам, но ще почивам от турнири и училище. Ще използвам времето да наваксвам в тренировъчния процес, тъй като посещавам редовни учебни занятия и не мога да тренирам като повечето състезатели на моята възраст двуразово на ден. Остава ми време най-много два часа дневно за тренировки. Затова обикновено гледам да компенсирам тази липса на тренировъчно време през почивните дни. Разбира се, точно на празниците ще почивам и празнувам.

- Каква е програмата ти за началото на следващата година? 
- Засега все още не e ясна. Ако не успеем да се справим с организацията за участие на Австралия Оупън, ще взема участие в 1-2 турнира от веригата на ITF.

- По принцип на какви турнири ще залагаш през 2023 година? 
- Както вече споменах, ще заложа на турнири от ITF високи категории, при възможност участия в състезанията от Голям шлем и женски турнири.

- Какво ще пожелаеш на тенис обществеността в България за Новата година? 
- На първо място ще пожелая разбира се здраве на всички. Нека дните им през Новата година бъдат изпълнени с щастие, мир, любов и благодат. Пожелавам безкрайно много приятни емоции и позитивни моменти с любимата игра!

Гледай тенис на MAX с най-вълнуващите двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.