Спечелването на Откритото първенство на Австралия по тенис се оказа напълно достатъчно на тенисистката Ашли Барти, за да бъде избрана за "Спортист на годината" в родината си.

26-годишната Барти получи наградата "Дон", кръстена на най-известния крикет играч в Австралия Дон Брадман, въпреки че през март обяви оттеглянето си от тениса - само два месеца след спечелването на първия за годината турнир от Големия шлем. По това време Барти бе и номер 1 в световната ранглиста при жените.

Ашли Барти е едва третият спортист, който печели наградата "Дон" два пъти в своята кариера след хърделистката Сали Пиърсън (2012 и 2014 година) и състезателя по овчарски скок Стийв Хукър (2008 и 2009 година). Тенисистката бе отличена за пръв път през 2019 година, когато спечели първата от трите си титли от Големия шлем на "Ролан Гарос".

"Тази година участвах на най-приятното Открито първенство на Австралия за мен, защото играех напълно освободено. Играех без да се притеснявам от последствията, бях като малко дете. За мен нямаше никакво напрежение", каза Барти в телевизионно интервю в четвъртък.

Тя добави, че няма никакво намерение да възобновява кариерата си.

"В съзнанието ми никога не е имало идея за перфектен завършек, но това бе перфектният край. Никога не съм се целила в това да завърша с победа или на върха на емоцията. Но чувствах, че всичко се получава правилно. От девет месеца се наслаждавам на невероятен живот извън тенис корта и всичко е фантастично", каза още тенисистката.

През юли Барти се ожени за дългогодишния си приятел Гари Кисик и често може да бъде видяна да играе голф.

Гледай тенис на MAX с най-вълнуващите двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.