Около километър е опашката от чакащи коли от и за Гърция на граничния контролно-пропускателен пункт Кулата. Забавянето се получава заради родители, които са тръгнали на път с децата си, за които е необходима декларация за преминаване на границата - от другия родител - оригинал и копие, но често родителите не носят копие, и това забавя цялата колона.

„Реагираме незабавно при всяко едно забавяне. Автомобилът се изтегля встрани и продължаваме да пропускваме другите автомобили. Осигуряваме целия състав от дежурни смени на работа, така че всички гишета ще бъдат постоянно заети през целия летен туристически сезон”. Това заяви за „Здравей, България” Атанас Георгиев от „Гранична полиция”.

Километрични опашки задръстиха граничен пункт „Кулата” в последните дни. Хиляди българи започнаха почивката си в южната ни съседка с многочасово чакане на границата. Колоните се задържаха по цял ден. От граничните власти обясниха, че повече по организацията на „Кулата” няма какво да направят и всички мерки за бързо преминаване на автомобилите са взети. Опашки се очаква да има през целия летен сезон.

По думите му тази година има значителен ръст спрямо миналия сезон. „Това не ни изненадва. Завишава се и броят на третите страни, които почиват в Гърция. Това са сърби, украинци и молдовци. При тях цялостната обработка, която се прилага и от гръцката полиция води до комплексно забавяне”, каза още той.

Според него автомобилите, в които пътуват деца без единия от родителите продължават да бъдат много. „В почти всеки втори автомобил пътува дете. Там проверката е по-задълбочена, за да не се допусне неправомерно извеждане на дете без съгласие на родител”, коментира Георгиев.

„Работи се в посока разкриване на нови гишета. Ние работим с гръцките колеги, извършваме съвместни проверки на базата на международно споразумение. Предстои промяна на споразумението, работи се в тази посока”, каза още той.