Съществува реална опасност незрящите хора във Варна да бъдат подведени от настилката, която води към вече премахнатата пешеходна пътека на бул. "Владислав" и това да доведе до фатален инцидент. Това коментира варненец пред varna24.bg.



Както е известно сред градските тротоари се забелязват и плочки, които са релефни. Обикновено те са в близост до кръстовища и пешеходни пътеки и са всъщност тактилни плочи. Те служат за улесняване на ориентацията на хора с увредено зрение. Така те получават знаци за информация или внимание в достъпните пешеходни пространства.

Именно такива са подстъпите към вече бившата пешеходна пътека по натоварения булевард, която е била заличена със сива боя. 

Според нашия читател трябва да се коригира настилката или поне на първо време да се поставят преградни съоръжения, за да не стигне до тежка злополука с незрящ човек.  

Припомняме, че до решението за премахването на двете опасни пътеки, на бул. "Цар Освободител“ и ул. "Любен Каравелов“ (над Икономическия университет), както и на бул. "Вл. Варненчик“ - в района на бившия ресторант "Рощок", се стигна след трагичният инцидент на пешеходната пътека на бул. "Осми приморски полк", в близост до общината, където софиянка блъсна две възрастни жени, които по-късно починаха от травмите си. 

Както стана ясно, за въпросната пътека между кръстовищата с бул. "Сливница" и бул. "Цар Освободител" се предвижда допълнително обезопасяване, но не и затваряне. Това реши Комисията по пътна безопасност. Досега, освен пътеката тип "зебра", там бе поставена фигурка на дете, която обаче бе вандалски потрошена. Има и указателни знаци.

По решение на комисията там  ще бъде изградена изкуствена неравност на пътните платна, без бус лентите. На срещата бяха обсъждани редица варианти за обезопасяване на района, като категорично против затваряне на пешеходно преминаване бяха представителите на велоклуб "Спартак“ и "Варна диша“.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html