Слънчево, след обяд – и горещо време ни чака днес. Над планините ще се развива купеста облачност, като валежи са малко вероятни, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Ще духа слаб до умерен северен, в Дунавската равнина – западен вятър. Максималните температури ще са между 30 и 35 градуса.

Над Черноморието времето ще бъде слънчево. Преди обяд вятърът ще е слаб от север, а около и след пладне ще духа бриз откъм морето. Максимални температури ще достигнат между 30 и 32 градуса. Температурата на морската вода се очаквада стигне 26 – 27 градуса.

Вълнението на морето ще е 2 бала, на север от нос Калиакра временно до 3.

Над планините ще е слънчево, след обяд с купеста облачност и е малко вероятно да превали. Вятърът ще е умерен от северната четвърт. Максималната температура на височина 1 200 метра ще е около 24 градуса, на 2 000 метра – около 17 градуса.

Атмосферното налягане бързо ще се понижава и към края на деня вече ще е около и малко по-ниско от средното за месеца.

Утре още преди обяд ще се развие купеста, в следобедните часове и купесто-дъждовна облачност и отново на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури. Локални интензивни явления са възможни главно в Централна България. В западната половина от страната вятърът ще се ориентира от северозапад, в източната ще бъде от север-североизток, до умерен. Температурите в по-голямата част от страната ще се понижат с 1 до 3 градуса и максималните ще са между 28 и 33 градуса; по-високи ще останат в крайните югозападни райони.

В събота вятърът ще се усили, особено в планините. С него ще захладнее. Все още на отделни места ща превали и прегърми, с по-голяма вероятност в Централна България.

В неделя в Западна България вятърът чувствително ще отслабне, в Източна ще се обърне отново от североизток. Ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността след обяд, без валежи. В планините, по откритите била и върхове, през почивните дни ще бъде много ветровито.