Има една поговорка: "Няма да отнесете нищо в другия свят". Но, очевидно, циганите мислят по различен начин. Иначе как може да се обясни невероятният полу-абсурден лукс на гробовете на бароните им. И ако в България техните гробници ни се виждат свръзлуксозни и екстравагантни, вижте какво правят богатите цигани в Русия.

Циганските погребални процесии понякога могат лесно да бъдат объркани с преместването на хора от една къща в друга. Въпреки че ромите са християни, техните погребения са коренно различни от общоприетите. За тях се счита, че е нормално да се предостави на починалия пълен комфорт в задгробния живот.

Ясно е, че само барони и много богати цигани могат да си позволят подобни луксозни погребения. И мястото, където ще бъде настанен починалият е малко вероятно да прилича на гроб. Най-вероятно това ще бъде подземна гробница с огромни размери, където могат да се поберат всички неща, които се очаква да  бъдат използвани от мъртвите.

Но това не е всичко. Задължително нещо супер монументално трябва да стои на гроба. Мраморен или гранитен паметник най-вероятно в пълен ръст на починалия.

Много често в гроба на богатите руски цигани се заравя любимият му породист кон или свръхлуксозен автомобил.

Самата гробница е обзаведена почти както е живял приживе починалият барона. "Стаята" е обзаведена с мебели, уреди, килими. Тоалетна също ке бъде монтирана - как може без нея? Естествено мобилен телефон, гардероб с дрехи, телевизор, бар с алкохол, златни бижута, фикус в саксия (ако покойникът го е обичал, разбира се), любими чехли, пижами и т.н.

За особено шикозен се счита грочът с няколко обзаведени стаи и частен гараж с автомобил в него, и то не какъв да е. Ковчегът се прави само с възможното най-скъпо дърво. В него може да бъде вградена климатична инсталация, осветление, безжична връзка, за всеки случай.

Всички жени от погребалната процесия са длъжни да свалят поне едно златно бижуто и да го хвърлят в гроба.

Естествено, такива богати погребения изискват надеждна защита от мародерите. И тя е и не е по-лоша от тази на египетските фараони. Такава крипта е застроена според всички закони на архитектурата. Първо, бетонните плочи се “полагат” върху “стаята”, а след това, за всеки случай, те също се заливат с дебел слой бетон.

Но дори и такива мерки за сигурност не спират любителите на печалба. Циганските крипти биват ограбвани навсякъде. Все пак, такъв джакпот не може да бъде пропуснат.